Alba ca zapada

Categorie Prajituri de Sarbatoare
Tip prajitura Prajituri cu creme
Dificultate
Timp 60 min

Ingrediente

  • 50 ml      ulei
  • 100 grame      cacao
  • 15 grame      zahar vanilat
  • 300 grame      zahar tos
  • 4      oua
  • 2000 ml      lapte
  • 2000 grame      faina
  • 500 grame      margarina Unirea pentru creme

Mod de preparare

1. Pentru foi avem nevoie de: 1. o cană zahăr (300-350 g) 2. o cană ulei 3. o cană lapte 4. 3-4 ouă 5. 2 linguriţe de bicarbonat de amoniu 6. 2-3 plicuri vanilie. 7. făină cât cuprinde (aproximativ 2 kg). Procedăm astfel: - cernem făina într-un vas încăpător; - amestecăm ouălele bătute ca pentru omletă cu zahărul, uleiul şi laptele, până ce se topeşte puţin zahărul (omogenizăm bine); - stingem bicarbonatul de amoniu într-o lingură de oţet sau suc de lămâie, şi îl adăugăm peste compoziţia de mai sus, după care adăugăm făina în ploaie; - începem să frământăm aluatul, adăugând mereu făină. Trebuie să iasă un aluat nici moale dar nici tare, care să poată fi uşor de mânuit; - când am finalizat aluatul pentru foi, îl rulăm sub forma unui baton şi îl secţionăm în opt bucăţi egale (din acestea vom face foile); - încingem bine cuptorul şi pregătim o tavă de aragaz dreptunghiulară, tapetând-o cu hârtie de copt (pe dosul tăvii sau fundul acesteia, cum vreţi să îi spuneţi); - luăm la frământat fiecare bilă de aluat adăugând câte o lingură de făină pentru fiecare; întindem aluatul pentru a face foile folosindu-ne de un sucitor, astfel: încercam să dăm o formă dreptunghiulară bilei de aluat, întinzând colţurile şi urmărind forma dosului tăvii de aragaz (pe care vom coace foaia). - aşezăm foaia de aluat pe dosul tăvii tapetate şi o dăm la cuptor pentru 5-7 min. (Atenţie: foaia de aluat se coace foarte repede!), până ce observăm că la colţuri s-a rumenit deja. - coacem astfel toate foile şi le aşezăm una peste cealaltă, lăsându-le la răcit. În acest timp, pregătim cremele (de vanilie şi ciocolată).

2. Pentru crema de vanilie avem nevoie de: 1. 1 l lapte 2. 1 cană zahăr (300 g) 3. 4 linguri făină 4. ½ pachet de margarină Unirea 5. 2-3 vanilii sau 1 esenţă de vanilie lichidă. Pentru crema de ciocolată avem nevoie de: 1. 1 l lapte 2. 1 cană zahăr 3. 4 linguri făină 4. ½ pachet de margarină Unirea 5. 2-3 linguri de cacao 6. 1 esenţă de rom Pregatirea cremei: -punem jumătate din cantitatea de lapte la fiert, la foc mic, într-un vas mai gros, împreună cu margarina tăiată cubuleţe; - în alt vas amestecăm zahărul cu făina şi cu restul de lapte (1/2 litru), amestecând bine pentru a nu se forma cocoloaşe; - când s-a topit margarina în laptele de pe foc, adăugăm compoziţia de zahăr, făină şi lapte şi amestecăm în continuu cu un tel sau o lingură de lemn; - lăsăm să fiarbă câteva minute (din momentul în care a ajuns la punctul de fierbere, mai lăsăm 3-4 minute, maxim), până ce crema se leagă ca o smântână mai groasă. Atenţie: trebuie să amestecăm tot timpul în cremă deoarece se poate lipi şi afuma foarte uşor, fiind din ce în ce mai groasă. - când crema a fiert, stingem focul şi adăugăm esenţa de vanilie, încorporând-o în cremă;

3. Crema de cacao o facem exact ca pe cea de vanilie cu diferenţa că în compoziţia de zahăr, făină şi lapte adăugăm şi cacaua, iar la sfârşit, în loc de esenţa de vanilie, adăugăm esenţă de rom. După ce foile şi cele două creme s-au răcit, umplem foile, aşezându-le pe câte o tavă care să cuprindă întreaga foaie. Patru dintre foi le umplem cu crema de vanilie , iar celelalte le umplem cu crema de cacao. Pentru a face asta, împărţim crema în părţi egale şi o întindem uşor peste foi, folosindu-ne de o lingură sau un cuţit cu lama lată. Păstrăm cele două prăjituri în frigider până a doua zi, când foile s-au înmuiat de la crema de lapte şi se pot tăia uşor. Le puteţi tăia cu un cuţit bine ascuţit, în ce forme doriţi . Prăjitura cu cremă de vanilie este deja clasica „Albă ca zăpada” iar cea cu cacao, este sora ei brunetă, cred! Oricum, ambele variante au ieşit absolut delicioase!


Retete similare