Alba Neagra

Categorie Prajituri de Sarbatoare
Tip prajitura Prajituri cu creme
Dificultate
Timp min

Ingrediente

  • 1 lingurite      Bicarbonat de sodiu
  • 5 linguri      ulei
  • 5 lingurite      cacao
  • 0.5 pachet      praf de copt
  • 550 grame      zahar tos
  • 7 buc      oua
  • 1000 ml      lapte
  • 18 linguri      faina
  • 250 grame      margarina Unirea pentru creme
  • 250 grame      margarina Unirea Original

Mod de preparare

1. Foaia alba: se separa albusurile de galbenusuri, albusurile se bat bine cu zaharul pana se intaresc si nu mai cad de pe tel. Galbenusurile se amesteca cu un praf de sare si celelalte ingrediente fara praful de copt. Peste albusuri se rastoarna galbenusurile batute si se amesteca usor de jos in sus, adaugand treptat si faina cu praful de copt. Aceasta compozitie se rastoarna intr-o tava unsa si tapetata cu faina si se coace la foc potrivit.

2. Foile negre: Toate aceste ingrediente se amesteca bine si se pune treptat faina cat cuprinde. Trebuie sa ne iasa o coca care nu se lipeste de maini, sa fie elastica, sa se poata intinde cu sucitorul pe dosul tavii in care am facut prima foaie sa aiba aceeasi marime. Aluatul rezultat se imparte in 2 si se unge dosul tavii cu putin ulei, dupa care se intinde foaia de prajitura. Se coace la foc potrivit prima si apoi cea de-a doua foaie. Foile se lasa la racit.

3. Crema: 1 l lapte, 1 cana zahar care se pun la fiert si se ingroasa cu aproximativ 9-10 linguri faina. Trebuie sa fim atenti sa nu se afume sau lipeasca de oala. Crema astfel obtinuta se lasa la rece putin si apoi se amesteca bine cu esente dupa gust (vanilie, lamaie) si se adauga margarina Unirea (1 pachet 250 g), maruntita sau taiata cuburi mici. Se freaca crema calduta pana se topeste margarina. Se vor unge foile cu crema astfel incat foaia alba sa fie la mijloc. Peste foaia neagra de deasupra se topeste 1 ciocolata neagra si se intinde uniform. Daca ni se pare ca este putina ciocolata, mai adaugati putin lapte, 1 lingurita zahar, 1 lingurita cacao in vasul in care ati topit ciocolata si amestecati ca se omogenizeze. Puteti presara peste ciocolata putina nuca de cocos sau radeti ciocolata alba peste cea neagra pentru aspect. Prajitura se lasa la rece 24 ore si apoi se taie patrate sau forme dorite.


Retete similare