Baclava dobrogeana

Categorie Prajituri de Post
Tip prajitura Placinte
Dificultate
Timp 90 min

Ingrediente

  • scortisoara      condimente
  • 250 grame      margarina Unirea Original
  • 500 grame      nuca
  • 400 grame      zahar tos
  • 20 grame      zahar vanilat

Mod de preparare

1. Pentru reusita sigura folositi margarina Unirea original si foi de placinta Bella. Scoateti foile de placinta din congelator cu 2 ore inainte de a incepe pregatirea baclavalei. Daca pregatiti baclavaua imediat dupa ce ati cumparat foile de la supermarket, atunci le lasati 30 min la temperatura camerei. Topiti 250g margarina Unirea pana obtineti o consistenta subtire, ca a smantanei lichide. Folositi o perie de patiserie pentru a unge foile cu margarina. Folositi o tava dreptunghiulara, de preferinta, pentru a putea taia egal bucatile de baclava. Ungeti tava cu doua linguri de margarina. Apoi puneti prima foaie de placinta din pachetul desfacut. Ungeti foaia cu 2 linguri de margarina apoi puneti foaia urmatoare si tot asa, pana utilizati o treime dintre foile din pachet. Apoi amestecati cele 500g de nuca macinata cu o lingurita de scortisoara si 20g de zahar vanilat (2 pliculete) si imprastiati in mod egal peste primul strat de foi. Urmeaza intinderea celorlalte foi deasupra nucii macinate, alternativ cu ungerea fiecareia cu margarina.

2. Deasupra ultimei foi intindeti mai multa margarina. Foietajul astfel obtinut il veti pune la frigider pentru jumatate de ora, pana se intareste margarina. Intre timp pregatiti siropul. Puneti cele 400g de zahar la fiert cu 300ml de apa si le lasati sa fiarba in clocot pana scade apa si se formeaza un sirop mai gos. Cand este gata adaugati 3 linguri de miere si cele 2 linguri de apa de trandafiri lasati la racit. Scoateti tava cu baclavaua din frigider, taiati-o cu un cutit ascutit in patrate sau dreptunghiuri mici si le puneti in cuptorul prealabil incins la 200gade Celsius, pentru 0 jumatate de ora. Verificati dupa 15 minute gadul de coacere (depinde de cuptor) si potrivit astfel focul, incat la final ultima foaie sa fie aurie. Atunci este gata.

3. Imediat ce scoateti prajitura din cuptor turnati siropul peste baclavaua fierbinte si o acoperiti cu un prosop umed, pentru o jumatate de ora. Apoi o scoateti din tava si o asezati pe platou, in forma dorita. Pofta buna!


Retete similare