Baclava dobrogeana

Categorie Prajituri de Post
Tip prajitura Placinte
Dificultate
Timp 90 min

Ingrediente

  • scortisoara      condimente
  • 500 grame      nuca
  • 20 grame      zahar vanilat
  • 400 grame      zahar tos
  • 250 grame      margarina Unirea Original

Mod de preparare

1. Pentru reusita sigura se folosesc margarina Unirea original si foi de placinta Bella. Scoateti foile de placinta din congelator cu 2 ore inainte de a incepe pregatirea baclavalei. Daca pregatiti baclavaua imediat dupa ce ati cumparat foile de la supermarket, atunci le lasati 30 min la temperatura camerei.

2. Se topesc 250 grame margarina Unirea pana se obtine o consistenta subtire, ca a smantanei lichide. Se foloseste o perie de patiserie pentru a unge foile cu margarina.

3. Se foloseste o tava dreptunghiulara, de preferinta, pentru a putea taia egal bucatile de baclava. Se unge tava cu doua linguri de margarina. Apoi se pune prima foaie de placinta din pachetul desfacut. se unge foaia cu 2 linguri de margarina apoi se pune foaia urmatoare si tot asa, pana se utilizeaza o treime dintre foile din pachet. Apoi se amesteca cele 500grame de nuca macinata cu o lingurita de scortisoara si 20 g de zahar vanilat (2 pliculete) si se imprastie in mod egal peste primul strat de foi. Urmeaza intinderea celorlalte foi deasupra nucii macinate, alternativ cu ungerea fiecareia cu margarina. Deasupra ultimei foi se intinde mai multa margarina. Foietajul astfel obtinut se da la frigider pentru jumatate de ora, pana se intareste margarina. Intre timp se pregateste siropul. Cele 400grame de zahar se pun la fiert cu 300 ml de apa si se fierb in clocot pana scade apa si se formeaza un sirop mai gros. Cand este gata se adauga 3 linguri de miere si cele 2 linguri de apa de trandafiri si se lasa la racit. Se scoate tava cu baclavaua din frigider, se taie cu un cutit ascutit in patrate sau dreptunghiuri mici si se pune in cuptorul prealabil incins la 200grade Celsius, pentru 0 jumatate de ora. Se verifica dupa 15 minute gradul de coacere (depinde de cuptor) si se potriveste astfel focul, incat la final ultima foaie sa fie aurie. Atunci este gata. Imediat ce se scoate din cuptor se toarna siropul peste baclavaua fierbinte si se acopera cu un prosop umed, pentru o jumatate de ora. Apoi se scoate din tava si se aseaza pe platou, in forma dorita. Pofta buna!


Retete similare