Cozonac cu nuca

Categorie Prajituri de Sarbatoare
Tip prajitura Cozonaci
Dificultate
Timp 120 min

Ingrediente

  • scortisoara      condimente
  • 1500 grame      nuca
  • Lamai      fructe
  • 200 ml      ulei
  • 2 pachet      praf de copt
  • 20 grame      zahar vanilat
  • 200 grame      zahar tos
  • 3 buc      oua
  • 1000 ml      lapte
  • 150 grame      margarina Unirea Original

Mod de preparare

1. Mod de preparare: 1. Se amesteca toate ingredientele pentru maia pana se dizolva drojdia. 2. Se pune faina intr-un lighean mare si se face gaura la mijloc. Se toarna in acea gaura maia. Se lasa cam 30 minute, pana drojdia se activeaza, veti vedea ca maiaua devine spumoasa. 3. Se adauga laptele, cele 200 gr zahar, sarea (pe margine, nu direct peste maia) si se incepe framantatul aluatului pana devine destul de omogen.

2. 4. Se adauga apoi ouale batute si iar se framanta pana ouale sunt incorporate de tot. 5. Se adauga untul (sau margarina) si iar framantam pana nu se mai vede untul. 6. La final se adauga uleiul, coaja de lamaie si esenta de rom si framantam cam 30 minmute, pana aluatul nu mai e lipicios deloc si fundul si marginile vasului in care framantati e curat 7. Se acopera vasul cu un prosop curat si se lasa la loc caldut, la crescut, pentru 2 ore. Aluatul trebuie sa se tripleze in volum. 8. Pe masa de lucru data cu faina se imparte aluatul in 10 bucati egale. 9. Fiecare bucata se framanta usor, doar cat sa i se dea o forma rotunda, ca de chifla. Se aseaza bucatile obtinute pe un prosop mare curat. Se acopera cu alt prosop si se lasa la crescut 30 minute. 10. Se amesteca ingredientele pentru umplutura. Se va gusta umplutura si daca o vrem mai dulce, se mai adauga zahar. 11. 5 tavi mai late si cu pereti mai inalti (daca faceti mai putini cozonaci folositi tavi de chec, vor fi mai aspectuosi) se ung bine cu ulei, inclusiv pe margini. 12. Se ia fiecare bucata de aluat si o se intinde o foaie subtire de un deget; 13. Se pune pe foaie umplutura, cat luam cu amandoi pumnii. umplutura se intinde uniform peste aluat. 14. Rularea aluatului, usor ca sa nu iasa umplutura. 15. Se aseaza cozonacii in tava, la distanta unii de altii. 16. Se acopera cozonacii cu prosoape de bumbac si lasam iar la crescut pentru 1 ora. 17. In acest timp se incinge cuptorul la 180C.

3. 18. Se ung cozonacii cu ouale batute cu smantana. Se poate sa-i ungeti cu mana, nu e nevoie de o pensula. 19. Se da la cuptor pentru 1 ora, pana sunt rumeni deasupra. Pofta buna!


Retete similare