Cozonac delicios

Categorie Prajituri de Sarbatoare
Tip prajitura Cozonaci
Dificultate
Timp 200 min

Ingrediente

  • 5 ml      Esente (de rom, vanilie, lamaie, portocale...)
  • scortisoara      condimente
  • 50 grame      rahat
  • 150 grame      nuca
  • 50 grame      cacao
  • 3 pliculet      zahar vanilat
  • 325 grame      zahar tos
  • 10 buc      oua
  • 500 ml      lapte
  • 1000 grame      faina
  • 250 grame      margarina Unirea Original

Mod de preparare

1. Faina se amesteca cu drojdia uscata. Se pun 6 albusuri deoparte. Cele 9 galbenusuri si 3 albusuri ramase se bat cu un praf de sare. Zaharul se dizolva in lapte, iar peste ele se pun galbenusurile batute, coaja de lamaie, zaharul vanilat, esenta de vanilie si totul se amesteca cu faina. Se omogenizeaza cu mana insa fara sa se framante apoi se pune margarina topita. Se lasa la cald sa creasca 60 minute.

2. Albusurile puse deoparte se bat spuma cu un praf de sare, se amesteca apoi cu nuca macinata, rahatul, cacao si stafide si 50 grame zahar . Se imparte coca in doua dupa ce a crescut, pentru doi cozonaci. O jumatate astfel obtinuta se imparte iar in doua si se intinde fiecare parte ca un dreptunghi si se aseaza pe mijloc compozitia din nuca stafide rahat, albusuri, zahar, apoi se ruleaza sub forma de sul, la fel si cea de-a doua parte, apoi se impletesc sub forma de cozonac. La fel se procedeaza si cu a doua parte, rezultand doi cozonaci.

3. Se ung doua forme cu margarina Unirea (200 grame se folosesc in compozitie si 50 grame pentru uns tavile) si se aseaza cozonacii in tava la crescut timp de 35 minute, dupa care se ung cu un ou batut, peste care se presara putin zahar si susan si se baga in cuptorul incalzit in prealabil, timp de 45 minute. Pofta buna!


Retete similare