Cozonac Gugelhopf

Categorie Prajituri de Sarbatoare
Tip prajitura Cozonaci
Dificultate
Timp 90 min

Ingrediente

  • 2 lingurite      Esente (de rom, vanilie, lamaie, portocale...)
  • 200 grame      unt
  • 2 linguri      cacao
  • 5 lingurite      praf de copt
  • 1 pliculet      zahar vanilat
  • 1 cana      zahar tos
  • 4 buc      oua
  • 0.5 cana      lapte
  • 4 cana      faina

Mod de preparare

1. Incalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius, respectiv treapta 4-5 a cuptorului. Freaca untul spuma. Adauga zaharul si continua sa amesteci. Incorporeaza ouale pe rand, in asa fel incat fiecare ou sa fie bine dizolvat in amestecul de unt si zahar. Daca compozitia este prea moale, adauga o lingurita de faina pentru a ajuta untul sa absoarba oul. Amesteca faina si praful de copt. Adauga crema de unt si in acelasi timp toarna usor laptele astfel incat faina si laptele sa se amestece in unt in acelasi timp. Imparte compozitia in doua boluri. Intr-unul dintre ele, adauga zeama si coaja de lamaie si amesteca-l pana rezulta un aluat omogen. In celalalt vas pune praful de cacao si coniacul. Omogenizeaza-le pana obtii un aluat. Pregateste o forma de rotunda, daca ai una de prajituri ori una de pasca, ungand-o cu unt si presarand apoi miezul de paine uscat si invartind tava astfel incat miezul de paine sa se distribuie uniform in tava.

2. Pune in tava o jumatate din amestecul de lamaie, apoi pune aluatul cu cacao . Deasupra adauga si cealalta jumatate de aluat de lamaie si cateva stafide. Da tava la cuptor pentru 45 de minute, la foc mediu-iute. Incearca sa vezi daca s-a copt cu ajutorul unei scobitori introduse in aluat. Daca aceasta iese uscata, atunci inseamna ca prajitura s-a facut.

3. Dupa ce s-a copt, scoate tava din cuptor si las-o sa se raceasca in tava pentru 20 de minute. Apoi rastoarn-o pe un fund sau un platou, astfel incat partea plata sa ramana deasupra. Las-o sa se raceasca bine. Se cerne deasupra zahar pudra.Se taie felii si se aseaza pe un platou.


Retete similare