Pasca

Categorie Prajituri de Sarbatoare
Tip prajitura Cozonaci
Dificultate
Timp 120 min

Ingrediente

  • 10 ml      Esente (de rom, vanilie, lamaie, portocale...)
  • 2 linguri      zahar pudra
  • Lamai      fructe
  • 3 linguri      ulei
  • 3 pliculet      zahar vanilat
  • 400 grame      zahar tos
  • 5 buc      oua
  • 200 grame      gris
  • 600 ml      lapte
  • 600 grame      faina
  • 50 grame      margarina Unirea Original

Mod de preparare

1. Aluat: cernem cam 500 g faina ,in mijlocul ei intr-o gropita punem celelalte. ingrediente: 1 ou batut putin, un praf de sare, 300 ml lapte caldut in care am topit 6 linguri de zahar, cubul de drojdie, 3 linguri margarina Unirea topita, 3 linguri ulei, coaja rasa de la o lamaie si o portocala si un plic zahar vanilat .Din toate acestea framantam usor un aluat ca de cozonac si mai adaugam faina daca este nevoie cat cuprinde ca sa avem un aluat consistent si nu prea tare. Lasam apoi la crescut o ora acoperit cu un prosop curat si la loc cald. Intre timp pregatim umplutura.

2. Umplutura: punem la fiert 250 ml lapte cu 300 g zahar si un pahar(cam 200 g ) gris si amestecam sa nu se prinda. Cand este gata luam de pe foc si lasam la racit. Amestecam 500 g branza de vaci cu 3 galbenuse, 2 plicuri zahar vanilat, coaja rasa de la o lamaie, 200 g stafide care au fost puse la inmuiat in rom sau macar in esenta, 3 albuse batute spuma si grisul racit. Din aluatul crescut intindem o foaie rotunda mai mare decat vasul de copt (o forma detasabila rotunda sau o cratita )pe care o asezam in forma tapetata cu hartie de copt. Aluatul sa stea si pe margini. Turnam umplutura de branza, apoi taiem cu grija restul de aluat din care vom face ornamentele.

3. Deasupra, pe pasca eu fac de obicei semnul crucii in mijloc iar pt margini fac suluri subtiri si impletesc 2 fire pe care apoi le asez in jurul vasului. O alta varianta ar fi cea a unui grilaj format din fasii de aluat. Ungem apoi pasca cu un ou batut amestecat cu 2 linguri de miere pentru a deveni lucioasa si dam la cuptor pentru 45 minute Este un desert super si nu e greu deloc de facut.


Retete similare