Piersicute

Categorie Prajituri de Sarbatoare
Tip prajitura Prajituri cu creme
Dificultate
Timp 270 min

Ingrediente

  • 5 ml      Esente (de rom, vanilie, lamaie, portocale...)
  • Lamai      fructe
  • 200 ml      ulei
  • 4 linguri      cacao
  • 2 pachet      praf de copt
  • 1 pliculet      zahar vanilat
  • 600 grame      zahar tos
  • 6 buc      oua
  • 750 grame      faina
  • 250 grame      margarina Unirea pentru creme

Mod de preparare

1. Preparati aluatul astfel: puneti intr-un vas mai mare o cana de zahar, 3 oua intregi si 3 galbenusuri si amestecati cu un tel sub forma de para, ca la maioneza, cu 3/4 cana de ulei (200 ml), adaugati zaharul vanilat, praful de copt stins cu zeama de lamaie sau otetul, apoi incorporati cam 650-700 g faina pana obtineti un aluat mai vartos. Presarati masa cu faina cernuta si rasturnati aluatul, apoi framantati-l putin pana se desprinde de pe maini si nu se mai lipeste de masa. Impartiti aluatul in 5-6 parti, formati cate un sul de 1,5 cm diametru, pe care il taiati bucati de 14-15 mm lungime pe care le rotunjiti in podul palmei sub forma de bilute. Puneti bilutele la copt in tava unsa si tapetata cu faina, la distanta de aproximativ 2 cm intre ele (vor creste) si lasati-le la cuptorul preincalzit, la foc mic (160 grade Celsius), cam 10-12 minute, pana se umfla si devin aurii. In timp ce se coace o tava, puteti sa umpleti cu bilute o alta tava (va pot ajuta si copiii sau sotii sa faceti bilute, va fi o distractie in familie). Scoateti bilutele, care se turtesc la copt si formeaza jumatatile de piersicute si rasturnati-le intr-un lighean mai mare ca sa se raceasca. Procedati la fel pana terminati de copt tot aluatul. Vor iesi cam 200 de jumatati de piersicute.

2. Cu un cutitas scobiti jumatatile de piersicute lasand o margine de ~5 mm grosime. Aveti mare grija sa scobiti usor sa nu le faramati, sunt ca niste biscuiti fragezi. Daca se sfarama vreuna, o lasati pentru umplutura. Pot fi scobite si a doua zi sau peste o saptamana. Preparati crema: amestecati tot ce a ramas de la scobit cu margarina, lichidul, esenta de rom, cacao pana obtineti o crema omogena. Cine doreste poate sa adauge nuci macinate, cocos. Puteti sa o faceti mereu altfel, depinde de gustul si imaginatia dumneavoastra.

3. Umpleti jumatatile cu crema, apoi lipiti-le doua cate doua si curatati surplusul de crema. Dupa ce le-ati format pe toate incepeti sa le "vopsiti". Pregatiti o tava in care puneti zahar si cateva castronele cu lichide colorate (rosu, galben, maro, verde, etc.). Inmuiati pe rand piersicutele in doua-trei culori, apoi tavaliti-le prin zahar si puneti-le pe platouri sau tavi mai intinse la uscat. Intoarceti-le ca sa se intareasca bine pe toate partile. La mijloc vor fragede si moi si doua saptamani. Ca sa uimiti asistenta, le puteti decora cu frunzulite de menta, busuioc, vasc.


Retete similare