Placinta cu branza

Categorie Prajituri simple
Tip prajitura Placinte
Dificultate
Timp 90 min

Ingrediente

  • 60 grame      zahar vanilat
  • 180 grame      zahar tos
  • 6      oua
  • 50 grame      gris
  • 150 ml      lapte
  • 600 grame      faina
  • 150 grame      margarina Unirea Original

Mod de preparare

1. Preparare aluat: 150 g pachet margarina moale, 100 g zahar, doua plicutele (20g) zahar vanilat, un praf de sare, circa 600 g de faina, 150 ml lapte caldut, 25 g drojdie Incepem prin a face maiaua pentru foile de placinta. Drojdia se pune intr-un vas cu o lingura cu zahar si punem laptele caldut. Presaram putina faina peste lapte si lasam la dospit vreo 30 de minute. Intr-un alt vas mai mare cernem faina.

2. Punem peste faina urmatoarele: zaharul, putina sare si margarina si incepem sa amestecam bine. Dupa ce maiaua este gata, o turnam treptat pesterestul compozitie si framantam bine. Aluatul trebuie sa fie unul usor de modelat si nelipicios, daca este nevoie mai adaugam faina sau putin lapte caldut. Vasul cu aluat il acoperim cu un prosop si-l dam la un loc cald pentru a creste. Lasam sa dospeasca inca vreo 60 de minute. Intre timp pregatim umplutura cu branza.

3. Preparare umplutura:circa 1 kg branza dulce de vaci(de preferat sa fie scoapta), 4-5 oua, 3-4 linguri cu gris, 8 linguri cu zahar (80g) (zaharul se pune dupa gust), 5 linguri cu smantana, coaja de la o lamaie rasa sau portocala, 3-4 plicuri (40g) zahar vanilat, 125 g stafide, 4 linguri cu rom, 1 ou batut cu putin zahar pentru uns placinta Stafidele se pun la inmuiat cu romul. Daca branza nu este scoapta, punem branza dulce la scurs. Branza se da pe razatoare, pe ochiurile mari, si se freaca cu smantana si cu zahar. Adaugam grisul, ouale, zaharul vanilat si coaja de lamaie (sau portocala) si omogenizam. Peste umplutura de branza se pun stafidele, scurse de rom, si amestecam bine. Dupa ce aluatul a crescut ne apucam de asamblat placinta. Impartim aluatul in doua parti egale si intindem doua foi mai groase, pe o planseta pudrata cu faina. Pe o tava punem hartie de copt si asezam prima foaie. Intepam foaia cu o furculita, din loc in loc, si apoi turnam toata compozitia cu branza. Peste branza punem cealalta foaie, intepam iar cu furculita si ungem placinta cu ou. Cuptorul se incinge la 180 de grade. Dupa ce cuptorul s-a incins, tava se da la cuptor la foc mic, in partea de sus al cuptorului. Se lasa pana cand incepe a se rumeni frumos. Se scoate si o pudram cu zahar pudra dar nu se taie fierbinte. Se serveste atat calda cat si rece. Pofta buna!


Retete similare