Prajitura caramel

Categorie Prajituri de Sarbatoare
Tip prajitura Prajituri cu creme
Dificultate
Timp 80 min

Ingrediente

  • 400 grame      gem
  • 1 pachet      praf de copt
  • 400 grame      zahar tos
  • 4      oua
  • 300 grame      faina
  • 250 grame      margarina Unirea pentru creme

Mod de preparare

1. 200g de zahar se caramelizeaza pana capata o culoare maro-roscat. Se adauga imediat apa (de preferat fierbinte)si pachetul de margarina . Se tine pe foc amestecand continuu pana se topeste tot caramelul. Se lasa sa se raceasca 15 minute. Se separa albusurile de galbenusuri. In siropul caramel se adauga cele 4 galbenusuri, un praf de sare, praful de copt, si faina cat sa iasa o compozitie de consistenta unei smantani mai groase. Tava se unge cu margarina(unt) si se tapeteaza cu faina. Se toarna compozitia in tava si se niveleaza cu o lingura. Se coace la foc potrivit circa 45 de munute, pana se rumeneste si devine ferm la apasare. Albusurile se bat spuma cu 100g zahar.

2. 100g zahar se amesteca cu 2 linguri apa si se fierb pana se topeste zaharul. Acest sirop se adauga foarte incet peste albusuri, amestecand continuu cu telul sau mixer. Se adauga si zeama de la o lamaie. Procedand in felul acesta, v-a dispare gustul de albus al bezelei.Se scoate tava din cuptor dupa ce s-a copt si se adauga imediat gemul care se niveleaza uniform peste blat.

3. Se adauga bezeaua peste gem, si se niveleaza. Se mai da la cuptor pentru 5 minute la foc domol, dupa care se inchide focul si se mai lasa inca 10 minute in cuptor. Se lasa sa se raceasca, dupa care se taie cu un cutit care se incalzeste in apa fiarta. Pofta buna !


Retete similare