Tarta cu vanilie

Categorie Prajituri simple
Tip prajitura Tarte
Dificultate
Timp 60 min

Ingrediente

  • 4 lingurite      Esente (de rom, vanilie, lamaie, portocale...)
  • 2 pliculet      zahar vanilat
  • 160 grame      zahar tos
  • 4 buc      oua
  • 1000 ml      lapte
  • 250 grame      faina
  • 125 grame      margarina Unirea Original

Mod de preparare

1. Blat: 250 gr făină şi 125 gr margarină Unirea Original se amestecă cu vârful degetelor, iar apoi se freacă între palme pentru a obţine o textură nisipoasă (nu se frământă!). Se face o fântână în mijloc, în care se pune 1 gălbenuş de ou şi 50 ml apă, după care se învârte rapid cu 2 degete pentru a se încorpora toată făina. Apoi se striveşte de 2 ori cu podul palmei pentru a se încorpora bine untul. Aluatul obţinut se înveleşte în folie de aluminiu şi se pune timp de 30-40 minute la rece, în frigider. Ulterior, aluatul se întinde şi se pune într-o tavă pentru tartă (cu diametrul de aprox. 25 cm), în prealabil unsă cu puţină margarină Unirea Original şi tapetată cu făină. Partea de jos şi marginile tăvii se înţeapă cu o furculiţă. Tava se pune la frigider cât timp se pregateşte toppingul, iar cuptorul se preîncălzeşte la 180 grade.

2. Topping: Se bat cu mixerul 3 ouă + albuşul rămas de la aluat cu 100 gr de făină de porumb (sau făină de grâu ori nucă de cocos măcinată), 4 linguriţe de esenţă de vanilie şi 125 ml lapte. Într-o cratiţă se toarnă restul de lapte, zahărul vanilat, zahărul tos şi vanilia măcinată (ori batonul de vanilie desfăcut pe lungime). Se aduce la fierbere, după care se toarnă peste amestecul cu ouă, amestecând cu mixerul. Compoziţia obţinută se pune la foc mic, amestecând constant cu o lingură de lemn, şi se lasă să fiarbă câteva secunde pentru a se îngroşa uşor.

3. Amestecul se toarnă peste aluat (după ce a fost scos batonul de vanilie). Se coace timp de 30-40 min la 180 grade. Dacă e necesar, în ultimele 5 minute tava se acoperă cu folie de aluminiu. Se consumă rece şi se păstrează la frigider


Retete similare