Tort aniversar

Categorie Prajituri de Sarbatoare
Tip prajitura Torturi
Dificultate
Timp 90 min

Ingrediente

  • scortisoara      condimente
  • 100 grame      gem
  • 100 grame      ciocolata
  • 50 grame      cacao
  • 1 pachet      praf de copt
  • 40 grame      zahar vanilat
  • 500 grame      zahar tos
  • 10      oua
  • 500 grame      faina
  • 250 grame      margarina Unirea pentru creme

Mod de preparare

1. Blaturile: Blatul mare - 6 oua, 6 linguri faina, 6 linguri ulei, 6 linguri zahar, 10grame zahar vanilat, 1/2 pliculet de praf de copt Blatul mic - 4 oua, 4 linguri de faina, 4 linguri ulei, 4 linguri zahar, 10grame zahar vanilat, 1/4 pliculet praf de copt Pentru ambele blaturi procesul este acelasi. Se separa galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuma, apoi se adauga zaharul si se bat pana nu se desprinde compozitia cand intoarcem castronul, se adauga si zaharul vanilat. Ouale se bat cu uleiul, se incorporeaza in albusurile batute spuma si se adauga faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor, intr-o singura directie, de sus in jos, pana la omigenizare. Se ung cu putin ulei tavile de blat (una cu diametrul de 26 cm, alta cu diametrul de 18 cm), apoi se toarna compozitia si se da la cuptor pentru 45 minute, la foc mediu. Ideal ar fi sa folositi tavi cu margine detasabila, pentru a scoate foarte usor blaturile din forma, cand sunt gata. Se lasa la racit, pana se pregatesc siropul si cremele

2. Siropul: 300 ml apa si 250 grame zahar se fierb pana se ingroasa putin, apoi se adauga o lamaie feliata si se mai lasa sa fiarba 5 minute. Se lasa la racit. Frisca de ornat 500ml frisca Hulala cu zahar se bate cu mixerul pana se intareste, apoi se da la frigider pana se pregatesc celelalte componente ale tortului.

3. Crema: Se topesc la baine - marie 250 grame margarina Unirea, se amesteca cu 200 grame zahar, apoi se ia de pe foc, cand a devenit cremoasa si zaharul s-a topit. Se adauga 50grame cacao, dulceata de mure si ciocolata rupta in bucatele mici, un praf de scortisoara. 20 grame zahar vanilat si se amesteca pana la omogenizare. Montarea tortului Se taie in trei blatul mare si in trei blatul mic. Se aseaza prima parte a blatului mare pe un platou rotund, se insiropeaza cu siropul racit, se acopera cu crema, apoi se aseaza a doua parte, se insiropeaza si la fel si a treia parte. peste a treia parte se aseaza frisca, apoi se aseaza prima parte a blatului mic, crema, a doua parte si iar crema si aceste blaturi fiind insiropate. La final se imbraca cu frisca intregul tort, se adauga ciresele confiate ca decor si se aseaza lumanarile festive. Pofta buna!


Retete similare