Tort cu ciocolata si ness

Categorie Prajituri de Sarbatoare
Tip prajitura Torturi
Dificultate
Timp 120 min

Ingrediente

  • 5 ml      Esente (de rom, vanilie, lamaie, portocale...)
  • 2 ceasca      Frisca
  • 350 grame      ciocolata
  • 1 linguri      cacao
  • 1 pachet      praf de copt
  • 1 pliculet      zahar vanilat
  • 600 grame      zahar tos
  • 10 buc      oua
  • 1 ceasca      lapte
  • 8 linguri      faina
  • 550 grame      margarina Unirea pentru creme

Mod de preparare

1. Blatul se face ca un pandispan: 10 albusuri se bat spuma cu 10 linguri de zahar, un pliculet de zahar vanilat, dupa care se incorporeaza galbenusurile pe rand, apoi uleiul, iar la urma faina amestecata cu cacaoa si praful de copt. Se da 30-40 de minute la cuptorul preincalzit in tava tapetata cu hartie de copt.

2. Intre timp se prepara cremele. Crema de ciocolata - se topeste o ciocolata si jumatate la bain marie impreuna cu 50 g margarina Unirea pentru creme si cu 1/2 ceasca de lapte. 200 g margarina Unirea pentru creme la temperatura camerei se mixeaza spuma apoi se amesteca treptat cu o ceasca de frisca batuta si cu ciocolata topita. Rezulta o compozite cremoasa la care se adauga stafidele amestecand usor. Se scoate din crema o lingura plina care se pune deoparte pentru decor. Se lasa la rece. Crema de ness: un pachet de margarina Unirea pentru creme la temperatura camerei se mixeaza cu 2-3 linguri de zahar pana cand se face spuma apoi se incoporeaza o ceasca de frisca batuta. Nessul se dizolva in putina apa calda impreuna cu 2 linguri de zahar apoi se incoporeaza usor in crema. Se scoate o lingura plina din crema si se pune deoparte pentru decor. Se lasa la rece.

3. Se indeparteaza hartia de pe blat, si apoi se taie in 3 pe orizontala. Fiecare blat se insiropeaza cu un sirop facut din 250 g zahar, 500 ml apa puse la foc sa dea cateva clocote, la care dupa ce se mai racoreste se adauga whisky sau rom. Crema de ciocolata se pune intre blaturile 1 si 2 iar cea de ness intre blaturile 2 si 3. Pe ultimul blat se toarna o glazura de ciocolata obtinuta din 2 ciocolate de minim 75% cacao topite la bain marie cu 50 g margarina Unirea pentru creme si cu 1/2 ceasca de lapte. Dupa ce se raceste glazura, se orneaza dupa dorinta cu cele 2 linguri de crema puse deoparte.


Retete similare