Tort de mere

Categorie Prajituri simple
Tip prajitura Torturi
Dificultate
Timp 90 min

Ingrediente

  • 3 lingurite      Esente (de rom, vanilie, lamaie, portocale...)
  • 50 grame      gem
  • 20 grame      nuca
  • Mere      fructe
  • 50 ml      ulei
  • 1.5 pachet      praf de copt
  • 1 pliculet      zahar vanilat
  • 15 linguri      zahar tos
  • 3 buc      oua
  • 100 ml      lapte
  • 12 linguri      faina
  • 100 grame      margarina Unirea pentru creme

Mod de preparare

1. Puneti margarina si 5 linguri de zahar la topit intr-o cratita de 22-25 cm diametru, la foc mic. Dupa ce s-a topit margarina, asezati in mijloc si de jur imprejur merele curatate de coaja si scobite de cotoare. Introduceti in mijlocul fiecarui mar gem (dulceata), nuci, stafide (rahat, alune, migdale, etc.) si din nou cate o lingurita de gem (dulceata). Dati cratita cu mere la cuptorul preincalzit la 180 grade C, pentru 20-25 de minute pana ce merele se inmoaie si devin aurii. Intre timp frecati galbenusurile cu zaharul ramas, adaugati zaharul vanilat, praful de copt stins cu zeama de lamaie, uleiul, laptele, esenta de rom, faina si omogenizati compozitia. Adaugati albusurile batute spuma tare cu un praf de sare si amestecati usor, cu telul, de jos in sus, pana se incorporeaza.

2. Lasati cratita cu mere sa se racoreasca 10 minute, turnati deasupra compozitia de blat si dati tortul la cuptor pentru inca 35-40 minute (incercati cu paiul daca este copt). Lasati-l din nou sa se racoreasca, tortul se va desprinde singur de pe marginile cratitei, miscati energic cratita de manere, puneti un platou mai mare deasupra, apoi rasturnati.

3. Eu am folosit dulceata de maciese, de aceea are o culoare rosiatica. Puteti folosi orice fel de dulceata, de caise, piersici, capsuni, mure, gutui, etc. ce aveti. Puteti servi tortul garnisit cu felii de mandarine, mere, frisca, etc.


Retete similare