Tort de portocale

Categorie Prajituri de Sarbatoare
Tip prajitura Torturi
Dificultate
Timp 120 min

Ingrediente

  • Portocale      fructe
  • 150 grame      zahar tos
  • 5      oua
  • 200 ml      lapte
  • 100 grame      margarina Unirea Original

Mod de preparare

1. Pregatirea blatului de biscuiti: 150g biscuiti, 100g margarina Unirea, 100ml suc de porocale cu pulpa. Biscuitii se piseaza fin. Separat, intr-un vas se fierbe margarina Unirea cu sucul de portocale. Se ia vasul de pe foc si se adauga biscuitii pisati (in compozitia fierbinte), amestecandu-se bine pana la umezirea uniforma a acestora. Biscuitii astfel obtinuti se pun intr-o forma rotunda speciala cu fund detasabil (marginile se inlatura) si se niveleaza cu ajutorul unei linguri. Blatul de biscuiti se da la rece pana la pregatirea cremei.

2. Pregatirea cremei: 5 oua, 150 g zahar, 200 ml lapte, 250 ml frisca lichida, 3 ½ plicuri gelatina, Vanilie (20 picaturi esenta uleioasa). Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca bine cu zaharul pana devin aproape albe, apoi se adauga laptele. Aceasta compozitie se incalzeste, fara a se fierbe, in baie de aburi, amestecandu-se continuu cu un tel. Se adauga gelatina (2 pliculete) dizolvata in suc de portocale (incalzit in prealabil) sau in apa rece. Compozitia se incalzeste pina la 60-70 grade, apoi se lasa la racit. Dupa care se adauga vanilia. Dupa racire se amesteca cu frisca batuta, apoi cu albusurile batute spuma (pentru un rezultat mai pufos si mai voluminos, recomand ca la batutul albuselor sa se adauga foarte putina sare). Din crema obtinuta se intinde un strat subtire uniform pe blatul de biscuiti peste care se presara bucati de portocale (cubulete), apoi se toarna imediat restul de crema si se niveleaza uniform. Se da la rece pentru 30 min. Pe suprafata cremei se aseaza in mod decoratv felii de portocale (eu am adaugat si cateva feliute de kiwi pentru contrastul culorilor).

3. Pregatim si gelatina transparenta conform instructiunilor de pe pachet din 1 ½ pliculet "Tort - Gelee transparent" Dr. Oetker. Amestecam cu 3 linguri de zahar si se pune si 300 ml apa si se pune putin pe foc mic, max 1-2 minut pana se dizolva bine gelatina.Se toarna peste decorul de fructe, apoi se da tortul la rece minim 1 ora pana la servire. E delicios pentru o zi de Craciun cand miroase a portocale in toata casa!


Retete similare