Tort Grivei

Categorie Prajituri de Sarbatoare
Tip prajitura Torturi
Dificultate
Timp min

Ingrediente

  • 0.5 pachet      praf de copt
  • 1200 grame      zahar tos
  • 32      oua
  • 1500 ml      lapte
  • 700 grame      faina
  • 300 grame      margarina Unirea pentru creme

Mod de preparare

1. Ingrediente blat: 20 oua, 600g zahar, 600g faina, o linguritza de praf de copt, o lingurita de amidon, o lingura de esenta de lamiae, ½ lingurita esenta de vanilie. Se separa ouale. Galbenusurile se bat cu o jumatate din cantitatea de zahar pana obtinem o spuma cremoasa. Albusurile se bat spuma tare incorporand treptat zaharul ramas. In spuma de galbenusuri se adauga esentele, apoi bezeaua, peste care se cerne faina amestecata in prealabil cu praf de copt si amidon. Se amesteca de jos in sus pana se incorporeaza bine faina. Compozitia obtinuta se repartizeaza in doua tavi adanci de la aragaz si se pun la copt in cuptorul preincalzit pentru 20-25 minute la foc potrivit. Dupa ce s-au copt, se scot din cuptor, se lasa sa se raceasca, se rastoarna pe gratar si se indeparteaza hartia. Ingrediente crema si decor: 1,5 l lapte, 12 galbenusuri, 600g zahar, 9 linguri de faina, 1,5 plic gelatina alba, 300g margarina Unirea pentru creme, o lingura de esenta de vanilie, 150 g ciocolata neagra de menaj, 1-2 banane, o bucatica de coaja de portocala confiata. Mai ai nevoie de : 2 tavi adanci de la aragaz, hartie de copt, ulei sau margarina solida pentru uns tavile, 200 ml compot de mandarine pentru insiropat. Galbenusurile se freaca cu zaharul pana nu se mai simt cristalele. Se adauga 200 ml lapte fiert, se incorporeaza faina, adaugand treptat tot laptele. Compozitia obtinuta se pune la foc mic amestecand continuu pana se ingroasa. Gelatina se pune la inmuiat in 150 ml apa rece. Cand e gata crema, se ia de pe foc, se adauga gelatina inmuiata amestecand pana se dizolva complet. In acelasi timp incorporam si margarina taiata bucatele. La sfarsit se adauga esenta de vanilie. Din cantitatea de crema obtinuta se pune deoparte o parte din crema (~10-12 linguri), in care se pune ciocolata rasa. Se amesteca pana se topeste.

2. Blaturile se taie in doua pe orizontala. Din carton se face un sablon al unui catel culcat. Cu ajutorul lui se decupeaza din primul blat doua forme identice. Acesta va fi fundamentul. Blatul al doilea se taie cubulete. Pe platou de aseaza primul blat fundament. Se insiropeaza usor, apoi peste el se intinde un strat de crema si se acopera cu al doilea blat fundament care, la randul lui, se insiropeaza. Bananele se taie felii subtiri si se aseaza pe toata suprafata fundamentului. Cubuletele de blat se amesteca cu o parte din crema. Cu amestecul obtinut se construieste corpul rotunjit si cu denivelari al catelului. Apoi, cu o parte din crema se niveleaza intreg « corpul » catelului ».

3. Dintr-o bucata de banana se modeleaza codita. Crema ramasa si crema de ciocolata pusa deoparte se aseaza in cornete confectionate din hartie de copt. Cu crema de vanilie se face « blanita », iar urechile si petele de pe fund si codita se fac cu crema de ciocolata. Ochii si nasul se fac din ciocolata topita la bain-marie si turnata pe hartie de copt care se lasa pana se intareste. Gurita catelului va fi dintr-o bucatica de coaja de portocala confiata.


Retete similare