Tort Maria

Categorie Prajituri de Sarbatoare
Tip prajitura Torturi
Dificultate
Timp 180 min

Ingrediente

  • 25 ml      Esente (de rom, vanilie, lamaie, portocale...)
  • 260 ml      Frisca
  • Mere      fructe
  • 400 grame      ciocolata
  • 4 pliculet      zahar vanilat
  • 130 grame      zahar tos
  • 2 buc      oua
  • 350 ml      lapte
  • 50 grame      faina
  • 25 grame      margarina Unirea pentru creme

Mod de preparare

1. Blat: 250g biscuiti, 200g ciocolata amaruie, 100ml lapte, 75ml margarina lichida, 1 esenta rom. Se zdrobesc biscuitii. Peste ciocolata se pune laptele si se topeste la bain-marie. Se amesteca biscuitii cu ciocolata, margarina si esenta de rom. Compozitia obtinuta se aseaza intr-o forma de tort [22 cm] tapetata cu hartie de copt. Se da la frigider pentru 30 de minute.

2. Crema de vanilie: 250ml lapte, 2 oua, 90g zahar, 50g faina, 25g margarina Unirea pentru creme, 2 plicuri zahar vanilat. Se fierbe laptele. Se amesteca bine ouale intregi cu zaharul, zaharul vanilat, faina si se toarna laptele fierbinte cate putin, amestecand continuu. Cand crema incepe sa se ingroase, se adauga margarina. Crema mousse de mere: 200ml frisca lichida, 6g gelatina, 4 mere(cam 500g), 40g zahar, 100 ml apa, 2 plicuri zahar vanilat. Se pune la inmuiat gelatina. Merele se curata de coaja si se taie bucati mai mari pulpa. Se pun bucatile de mar la fiert cu apa, zahar si zaharul vanilat. Cand au fiert, dar fara sa se sfarme, se scot cu o paleta. Gelatina dizolvata se adauga in compot. Se lasa sa se racoreasca, apoi se amesteca cu frisca batuta. Glazura:200g ciocolata amaruie topita in 50ml frisca lichida. Decor: 30g ciocolata alba topita in 10ml frisca lichida.

3. Se indeparteaza hartia de copt de sub blat. Se pastreaza inelul in jurul lui. Se pune crema de vanilie si se lasa sa se raceasca. Se adauga jumatate din crema mousse. Se pune putin timp la frigider, pana cand crema incepe sa se intareasca, dar nu definitiv. Bucatile de mar se aseaza pe toata suprafata tortului si se acopera cu restul de crema. Se pune la frigider pentru 3 ore. Se scoate inelul din jurul tortului, se adauga glazura si se orneaza.


Retete similare