Tort Tiramisu

Categorie Prajituri de Sarbatoare
Tip prajitura Torturi
Dificultate
Timp 70 min

Ingrediente

  • 10 ml      Esente (de rom, vanilie, lamaie, portocale...)
  • 4 linguri      zahar pudra
  • 350 ml      Frisca
  • 1 lingurite      praf de copt
  • 1 pliculet      zahar vanilat
  • 10 linguri      zahar tos
  • 5 buc      oua
  • 200 grame      faina
  • 25 grame      margarina Unirea Original

Mod de preparare

1. Mai întâi se dă foc la cuptor. Blatul: se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează spumă tare. Se adaugă zahărul și zahărul vanilat continuând mixatul până când nu se mai simte zahărul în compoziție. Se adaugă gălbenușurile pe rând, apoi margarina lichidă Unirea experta (pentru ca blatul să nu fie uscat este indicat să se adauge margarină lichidă sau ulei în compoziție; margarina lichidă, însă, face blatul să fie și mai pufos), mixând continuu până la omogenizare. La urmă se pune făina și praful de copt, mixând la viteza 1, sau amestecând făina în restul compoziției cu o lingură. Se toarnă compoziția într-o formă de tort (diametrul de cca 24 cm) tapetată cu hârtie de copt și se dă 35-40 de minute la cuptor la foc potrivit. Este gata când trece testul scobitorii. Se lasă blatul la răcit pe un grătar metalic, cu tot cu hârtie. La ingrediente am trecut margarina Unirea original pentru că nu am avut opțiunea pentru Experta lichidă).

2. Crema - brânza mascarpone se mixează la viteză mare cu zahărul până devine cremoasă. La urmă se adaugă puțin ness foarte concentrat, cât să-i dea o culoare bej cremei, și să prindă un ușor gust de cafea. Siropul se face fierbând apa cu zahărul. După ce dă în clocot, se oprește focul și se răcorește siropul. Se adaugă alcoolul (eu am avut whisky). Doar dacă nu aveți alcool în casă, aromați siropul cu esență de rom, cca 10 ml. O treime din sirop se pune într-un ibric și se amestecă cu o lingură de ness - trebuie să devină închis la culoare.

3. Blatul răcit se taie în 3. Bucata de deasupra, care este de regulă inestetică, se pune prima pe platou. Se însiropează cu siropul de ness, astfel încât se va colora în maroniu. Se umple cu jumătate din cremă. Se pune al doilea blat, se însiropează cu siropul incolor, se umple cu restul de cremă, apoi se pune ultima foaie de blat cu dosul în sus, pentru că este partea cea mai uniformă, și se însiropează. Tortul se decorează cu frișcă, după dorință. Pentru ca siropul în exces să nu apară inestetic de sub tort, am pus un rând de pișcoturi de șampanie în jurul tortului. Se lasă la rece măcar 3-4 ore, apoi se poate servi. Poftă bună!


Retete similare